IN MEMORIAM ALEX ŞTEFĂNESCU

Alexandru Ştefănescu (cunoscut ca Alex în mediile culturale) s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj, unde părinţii săi (tata originar din Herţa şi mama din Nordul Moldovei) au locuit temporar.

A urmat şcoala primară şi liceul la Suceava şi a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, în 1970. A lucrat în redacţiile publicaţiilor Tomis, SLAST, România liberă şi Magazin. Din 1990 a fost redactor la România literară şi între anii 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al acestei reviste. Ulterior a fost redactor-şef al revistei Luceafărul de dimineaţă.

A realizat numeroase scenarii de televiziune şi emisiuni legate de cultură pentru posturi TV: Realitatea TV, TVR Cultural, Naşul TV, Trinitas. Emisiunile sale au fost premiate de asociaţii ale realizatorilor TV.

Alex Ştefănescu a debutat în anul 1977 cu critică literară (Preludiu, Editura Cartea Românească) şi a publicat mai multe volume în acest domeniu, iar în paralel cărţi de memorialistică: Gheaţa din calorifere şi gheaţa din whisky (jurnal politic, 1990-1995); Jurnal secret; Bărbat adormit în fotoliu. Întâmplări; o piesă de teatru: Melania şi ceilalţi (love story în lift), 2004. În anul 2005 a publicat lucrarea Istoria literaturii române contemporane (1941-2000), pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei Române. În anul 2019 a publicat volumul Eminescu, poem cu poem. Postumele, pentru care a primit Premiul „Cartea Anului“ al revistei România literară şi Premiul pentru eminescologie atribuit de Fundaţia „Credinţă şi creaţie. Zoe Dumitrescu-Buşulenga – Maica Benedicta“.

A mai publicat ulterior volume de amintiri.

Alex Ştefănescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1977 şi a fost membru al Consiliului şi al Comitetului Director al USR, având mai multe mandate.

Pentru activitatea sa culturală, Alex Ştefănescu a fost distins cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler.

Prin dispariţia lui Alex Ştefănescu, literatura şi publicistica de cultură din România suferă o grea pierdere.