• Între 20-26 iulie a.c., s-a desfăşurat, la Sibiu, Festivalul Musica ricercata op. 5, al cărui director artistic este dirijorul Gabriel Bebeşelea (originar, de altfel, chiar din acest burg). Propunîndu-şi să demonstreze conectarea Transilvaniei, implicit a Sibiului, la marile curente cultural-muzicale ale Europei, ediţia a V-a a festivalului a fost dedicată Centenarului Ligeti. Cum marele compozitor central-european s-a născut la Tîrnăveni, faptul acesta a oferit, întregii ediţii, o adevărată deschidere interculturală. Totodată, deoarece Ligeti a fost preocupat de fenomenul sinesteziei, cultivînd aşa-numita Klang-Farben-Komposition – „compoziţia sonoră colorată“ –, ediţia aceasta a purtat inspirata titulatură „Ligestezia“, cu îndemnul „Priveşte sunetul, ascultă culoarea!“ Fiecare dintre cele şapte seri ale festivalului a stat sub semnul uneia dintre cele şapte culori ale curcubeului. Chiar şi publicul, mai ales cel feminin, fireşte, avertizat de indicaţiile din programul zilnic, a marcat vestimentar aspectele acestea coloristice. Fapt de mare efect: la ultimul concert, în aer liber, perturbat de ploaie, la final, peste Piaţa Mare, a apărut curcubeul!
Seara „oranj“ a festivalului a fost precedată – în ambianţa insolită a Bisericii Evanghelice Sfîntul Ioan, devenită, datorită acusticii sale perfecte, un spaţiu cultural – de dialogul dintre Emil Hurezeanu şi Ion Vartic despre interculturalism şi Cercul Literar de la Sibiu. A urmat apoi recitalul Alexandrei Tîrşu (care cîntă pe o vioară „Stradivarius-Ida Haendel“), avîndu-l, surpriză!, de la un moment dat, ca partener violonist chiar pe Gabriel Bebeşelea. Seara „galbenă“ a fost precedată, în Sala festivă a Astrei, de dialogul dintre Mircea Cărtărescu şi Radu Vancu, prilejuit de apariţia romanului Theodoros.
Fapt cu totul binevenit: Wolf von Aichelburg în primă audiţie. Eminent cercetător al ineditelor muzicii clasice româneşti, Gabriel Bebeşelea a descoperit, la Universitatea din Freiburg, partitura Cvintetului pentru suflători, compus în 1968, la Sibiu, de cerchistul Wolf von Aichelburg, care a fost nu numai scriitor, ci şi compozitor (ale cărui eseuri muzicale – excepţionale! – ar merita o discuţie aparte). Prima audiţie a avut loc, deci, în 23 iulie, în seara „verde“, la Biserica Franciscană.
Sperăm că Sibiul este conştient de darul cultural de înalt nivel european, pe care i-l face, an de an, Musica ricercata. (E.F.)