Ion Buzaşi

1. Născut fiind în 11 aprilie, Zodiacul îmi spune că sunt sub semnul zodiacal al berbecului, delimitat în timp între 20 martie şi 20 aprilie. În copilărie, când îmi plăcea în satul meu să vizitez casele unor prieteni şi ale unor bătrâni, vecini cu mine, vedeam pe poliţe alături de cărţile bisericeşti şi câte o carte voluminoasă care mă intriga chiar prin titlu – ZODIAC. Mai târziu, la facultate, în Istoria literaturii române. Epoca veche, de Sextil Puşcariu am văzut că asemenea cărţi fac parte din „literatura profană şi de imaginaţie“, mai precis din „literatura astrologică“. Se numeau –spune savantul profesor – asemenea cărţi cu un cuvânt slav rojdanic (de la verbul slav – rojditi – a naşte – şi „pretindeau să dezvăluie viitorul omului după zodia în care se născuse“. Evident că am fost curios să aflu ce se spune despre zodia mea, despre cei născuţi în această zodie şi ce mi se potriveşte mie.

Ca la orice zodie sunt şi bune şi rele, şi calităţi şi defecte. Iată câteva caracteristici, amestecate bune şi rele pe care le-am reţinut în forma modernizată a internetului https/w.w.w libertatea.ro: sunt energici, dar pot fi şi intoleranţi, impulsivi şi foarte sensibili. Sunt copiii teribili ai zodiacului în continuă căutare a identităţii sufleteşti. Berbecii au sufletul tânăr şi refuză să se maturizeze şi mai ales să îmbătrânească. Nativul Berbec este un om de acţiune, dar cu un temperament iute, greu de controlat în unele momente. Este de apreciat la el curajul şi sinceritatea; dar are şi multe defecte: egoismul, natura instinctivă, brutalitatea, caracterul recalcitrant, nerăbdarea; este mereu în căutare de ceva nou, necunoscut; este inteligent, are o memorie bună; este mărinimos, generos, îşi respectă promisiunile, dar poate deveni violent la nervi, coleric, gata de scandal. Pentru un berbec cel mai greu este să-şi controleze impulsurile; uită repede motivele de ceartă şi nu ţine pică pe nimeni; sunt înclinaţi să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă îi face incomozi.

Am spicuit câteva caracteristici, dintr-o mai lungă enumerare, în care mi s-a părut că m-am regăsit măcar în parte. Printre domeniile de activitate predilecte, este menţionată şi literatura – e drept mai la urmă. E o caracteristică în care îmi place să mă regăsesc. În rest, aşa cum se vede, sunt şi o mulţime de defecte, ce ţin mai ales de comportamentul lor impulsiv.

Cred că am fost influenţat de atracţia spre literatură, pentru că încă din anii facultăţii am început să public, în ziarele şi revistele clujene, articole de istorie literară transilvană şi recenzii.

Ascendentul zodiei mele – este zodia Peşti, menţionându-se că sunt compatibile şi ar putea avea o relaţie de lungă durată, dacă nativul din Peşti îl va lăsa pe Berbec să preia conducerea. Dar vorba cronicarului „cine va crede bine va fi, cine nu va crede, iarăşi bine va fi, cine cum îi va fi voia aşa va face“.

2. Este o zodie generoasă pentru literatură, căci s-au născut în zodia Berbec: Octavian Goga, Barbu Şt. Delavrancea, Ion Breazu, Theodor Codreanu, Petru Poantă, Marcel Petrişor, Mircea Martin, Mircea Handoca, Alexandru Xenopol, Mateiu. I. Caragiale, Ana Blandiana, Gheorghe Pituţ, Romulus Vulpescu – din literatura română; şi J. S. Bach, Van Gogh, Hans Ch. Andersen, Leonardo da Vinci, Marlon Brando, Omar Sharif, Charlie Chaplin – din cultura universală.

Dintre scriitorii români am afinităţi (dublate de o mare preţuire) cu Octavian Goga – pentru caracterul mesianic al poeziei lui, şi cu Barbu Şt. Delavrancea, pe care îl am ca model al artei de a vorbi în public.

3. Ion Breazu, profesorul de la Universitatea clujeană, elogiat de atâtea promoţii de studenţi, pentru că a ilustrat un domeniu care mi-a devenit şi mie drag: Literatura Transilvaniei. Aşa se intitulează cartea lui fundamentală, apărută la Editura Casa Şcoalelor, 1943, dar şi o serie de studii despre scriitori şi folclorişti ardeleni pe care i-a scos dintr-o nedreaptă uitare, de ar fi să pomenesc numai pe Timotei Cipariu, Ion Pop-Reteganul, Andrei Mureşanu ş.a. Pe urmele lui m-am străduit să merg, când mai bine când mai rău, editând cărţi ce reluau într-un fel titlurile Profesorului clujean: Povestitori ardeleni, Ion Pop-Reteganul, File de monografie, George Bariţiu, Medalioane literare, Alexandru Lupeanu-Melin, Evocări din viaţa Blajului, Augustin Bunea, Discursuri ş.a.