• Auzim cu toţii, la ştiri, cum că procentajul celor vaccinaţi în România este insuficient, şi că, deci, guvernul nu şi-ar fi făcut datoria. Oare? Dacă nu ar fi existat doze suficiente de vaccin, dacă vaccinul ar fi fost administrat pe sub mînă, numai „aleşilor“, dacă o vaccinare completă ar fi costat cît o o pensie de parlamentar român, atunci, într-adevăr, am fi putut să spunem cu îndreptăţire că guvernul şi statul nu şi-au făcut treaba. Dar în condiţiile în care există doze suficiente – gratis – iar populaţia refuză să se vaccineze, ar trebui să spunem că populaţia nu şi-a făcut treaba pe care o avea de făcut, adică să se pună în siguranţă. O populaţie care nu îi crede pe medici, nu crede Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu-i crede pe şefii statelor europene care s-au vaccinat în văzul camerelor de televiziune – dar îi crede pe antivaccinişti, pe zvonişti, pe adepţii teoriei complotului internaţional… etc., etc. este o populaţie: românească. Nu are sens să fie învinuit guvernul – şi nici altă instituţie de stat. Atitudinea antivaccinistă şi respingerea ideii de educaţie sexuală în şcoală de către o parte semnificativă a populaţiei noastre sînt, în fond, simptome ale aceleiaşi maladii sociale: lipsa de instrucţie. Avem o populaţie insuficient instruită, foarte deşteaptă, care adoră să spună Nu, să taie firul, orice fir, în patru, şi asta oriunde, la coadă în prăvălie, pe trecerea de pietoni, la uşa farmaciei, la piaţă, pe orice coridor şi în faţa oricărui chioşc de ziare. Asta sîntem – şi asta avem. Între timp, în lume, adică şi la noi, că doar în lume sîntem, virusul Sars-CoV-2 se modifică, valul al patrulea al pandemiei a început deja, în Vest, în ciuda verii şi-a încălzirii globale.
Pe glob sînt 192.000.000 de cazuri medical înregistrate şi 4.127.000 de morţi. În România, numărul total de pacienţi diagnosticaţi cu această boală este de 1.081.875, numărul total de decese este de 34.260. (A.)
*
• Marin Diaconu, Ileana Mălăncioiu. Profil spiritual, Bucureşti: Editura Artemis, 2020, 1100 pagini. Marin Diaconu, autorul uriaşei antologii, a structurat informaţiile pe mai multe secţiuni: autoarea despre ea însăşi, comentarii ale criticilor, comentarii ale scriitorilor, bibliografie – aici intrînd opera Ilenei Mălăncioiu, cărţi şi colaborări la reviste, deci toate indicaţiile bibliografice pentru scrisul Ilenei Mălăncioiu, plus toată bibliografia critică, iar în final, în secţiunea „Texte de Ileana Mălăncioiu“, fragmente din opera sa. Cîteva pagini cu fotografii întregesc acest extraordinar volum, ieşit din multă admiraţie – sentiment rar în cultura noastră – şi mult devotament al celui care l-a alcătuit. Cercetătorii operei marii poete au în felul acesta toate informaţiile la dispoziţie. (M. V.)
*
• Vineri, 2 iulie, Virgil Mihaiu a sărbătorit împlinirea vârstei de 70 de ani cu lansarea antologiei Blânde jazzografii de Şcoală Transilvană (Ed. Şcoala Ardeleană, 2021). Alături de autor au fost: Horia Bădescu, Ion Cristofor, Ovidiu Pecican, Ion Pop, Adrian Popescu, Eugen Uricaru, Vasile G. Dâncu. Evenimentul a avut loc la Centrul de Cultură Urbană – Casino din Cluj.