REVISTA REVISTELOR

Convorbirile literare (12/2019) continuă încet publicarea Jurnalului lui Maiorescu. S-a ajuns la anul 1899. Nu are sens să ne întrebăm pe cînd volumul următor – de care răspunde nu revista ieşeană, ci Fundaţia Naţională pentru Literatură şi Artă, dar, oricum, tare ne-ar mai plăcea ca editorii să se grăbească.

„Doar moartea tatălui te leagă de-o cetate“, spune Emil Hurezeanu, în foarte tulburătorul lui poem din Scriptor, nr. 11-12/2019.

Două texte de Nicolae Prelipceanu: „Prietenul lui Jean-Luc Godard şi Jean-Pierre Melville, Jean Parvulesco“, în Ramuri 11/2019, şi „Postrevoluţia“, în Viaţa românească nr. 11-12 din 2019 mi s-au părut şi frumoase, şi bune. În acelaşi număr din Viaţa românească, un frumos microeseu despre copiii fără taţi din lumea lui Caragiale (autor: Mircea Moţ), un excelent studiu despre Călinescu al specialistului Nicolae Mecu, multă proză, multă poezie.

Tot în Viaţa românească, sonetele lui Galaicu Păun, superbe, chiar superbe.

Discobolul, nr. pe trimestrul iv din 2019, şi Familia, nr. pe noiembrie-decembrie, se concurează la poezie: Gellu Dorian, Hanna Bota, Sandra Cibicenco şi Miruna Mureşan sînt prezenţi în amîndouă revistele, cu folos, aş zice, pentru ei şi pentru cititorii celei mai înalte arte scriitoriceşti (să nu m-audă criticii, pentru că şi ei se cred cheia de boltă a literaturii).

În Steaua, nr. 10 din 2019, cîteva pagini de sărbătorire a lui Ion Vartic, cu o surpriză: un interviu, interesant foarte, pe care a reuşit să i-l ia Liviu Maliţa.

În Familia, Alexandru Seres, proaspăt întors de la Paris, pesemne, prezintă cel mai recent volum al lui Cioran din Franţa: o traducere din română în franceză făcută de Nicolas Cavaillès, Fenêtre sur le Rien (Gallimard).

Le Monde, care a comentat apariţia cu ceva vreme în urmă, ne preciza că este vorba despre două texte (Fenêtre sur le Rien şi Divagations)scrise în anii 1943-1945, cînd Cioran a trecut printr-o criză adîncă. Semnatarul microrecenziei din Le Monde considera cele două texte magnifice. Aşa-i Cioran, de cînd a murit, ne face o surpriză după alta.

În Caiete Silvane, nr. 179, Augustin Mocanu scrie despre colinde şi publică o impresionantă antologie de 18 colinde româneşti. Un mini studiu despre cum este reflectată Unirea din 1918 în revista Luceafărul de Alice Valeria Micu, poeme de Miruna Mureşan (pe care am citit-o în Discobol şi Familia), poeme de Ioan Radu Văcărescu. (C.V.)