(M.M.)

Colocviul internaţional FIDEM

Colocviul internaţional anual FIDEM a avut loc, pentru prima dată în istoria lui, în Europa de Est, şi anume la Cluj, în zilele de 23-26 septembrie. Au fost prezenţi peste 80 de participanţi din 16 ţări (Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Belgia, Danemarca, Germania, Anglia, Canada, Cipru, Olanda, Elveţia, Irlanda, Statele Unite, Ungaria şi România). Echipa de organizare, condusă de conf. univ. dr. Alexander Baumgarten, a fost alcătuită din 9 membri ai Centrului de Filosofie Antică şi Medievală al UBB, ajutaţi de 14 studenţi voluntari.
Deschiderea oficială a avut loc în 23 septembrie, colocviul fiind inaugurat de rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, de preşedintele FIDEM, prof. emer. dr. Jacqueline Hamesse, de decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, gazda colocviului de altfel, adică conf. univ. dr. Ovidiu Ghitta, şi de conf. univ. dr. Alexander Baumgarten (directorul Centrului de Filosofie Antică şi Medievală).
Conferinţele în plen au fost susţinute de lect. univ. dr. Adrian Papahagi (UBB, Cluj): „Citind De Consolatione Philosophiae a lui Boethius în Evul Mediu timpuriu“; prof. emer. dr. Nicole Bériou (EPHE, Paris), „Exegeză şi predicaţie: Lecturi plurale ale Sfintei Scripturi (sec. al XII-lea – al XIII-lea)“; prof. dr. William Duba (Universitatea din Nijmegen, Olanda), „Pluralitatea lecturilor: surse şi tehnologii în universităţile medievale“. În secţiuni, conferinţe şi dezbateri pe teme precum aristotelismul medieval, literatura medievală şi Evul Mediu timpuriu, comentariile la Sentinţe, florilegiile medievale şi tradiţia latină înainte de scolastică, scotismul şi Pelbart de Timişoara, filosofia arabă, metodologie, practici spirituale medievale.
Un concert de vioară şi pian la Biserica Romano-Catolică Sf. Treime (susţinut de violonistul Claudiu Hontilă, de la Filarmonica de Stat „Transilvania“ din Cluj şi de pianistul Lucian Duşa, de la Opera Română din Cluj, finanţat de Societatea de Concerte din Bistriţa) şi  o vizită la una dintre cele mai vechi biblioteci din România, care deţine şi cea mai mare colecţie de manuscrise şi tipărituri timpurii, Batthyaneum din Alba Iulia, au întregit în mod firesc această manifestare academică.
Colocviul a fost organizat de Federaţia Internaţională a Institutelor de Studii Medievale (FIDEM) şi de Centrul de Filosofie Antică şi Medievală al Universităţii „Babeş-Bolyai“, în parteneriat cu Centrul de Istoria Cărţii şi a Textelor (UBB), Centrul de Studii Arabe (Universitatea Bucureşti), Centrul de Studii Medievale (Universitatea Bucureşti) şi Biblioteca Batthyaneum (Alba Iulia), cu suportul programului POSDRU/159/1.5/S/132400.
FIDEM este o organizaţie profesională înfiinţată în 1987 cu scopul de a susţine studiile medievale în toate domeniile cunoaşterii şi are în prezent câteva sute de membri instituţionali şi individuali. Centrul de Filosofie Antică şi Medievală, fondat în 2004, reuneşte cercetări privitoare la ediţii, traduceri în română şi comentarii la opere de filosofie antică şi medievală.
Programul colocviului poate fi accesat pe site-ul http://hiphi.ubbcluj.ro/fidem2015. (M. M.)