1. Mă număr printre aceia care s-au născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar cu noi problema apartenenţei la o zodie este mai complicată, dar nu doar cu noi. Sunt convins (am exemple chiar dintre scriitori) că la mulţi una este adevărata zi de naştere şi alta este data înscrisă în acte. Dacă ai fost imprudent şi nu ai vorbit cu părinţii, cu fraţii ori cu surorile mai mari (cât timp au trăit) despre acest lucru, rişti să nu ştii şi să nu poţi fixa zodia adevărată. Spre exemplu, eu sunt născut pe 18 iulie, dar în acte sunt înregistrat pe 20 iulie, caz fericit fiindcă nu se schimbă zodia: Rac. În privinţa scrisului mi-e greu să fac aprecieri în relaţie cu zodia, mai ales că există o extrem de diversificată interpretare a caracteristicilor zodiilor. Zodia Rac este legată de apă şi de lună, de luna luminoasă dar, în acelaşi timp, misterioasă, de o atmosferă selenară luminoasă. Dacă adăugăm la aceasta că zodia Rac începe imediat după solstiţiul de vară, este o zodie a căldurii şi a luminii, o zodie a deschiderilor luminoase. Îmi place scrisul solar, cald, de profunzime, ca adâncimea apei limpezi, scrisul în care să vibreze sensibilitatea şi spontaneitatea talentului în unire cu palierul elaborării intelectuale. Fac critică literară încă din perioada anilor de studenţie, publicând recenzii şi cronici în revista „Orizont“ din Timişoara şi cred că scrisul are ceva din caracteristicile amintite. La acestea se adaugă şi altele. Critica literară reprezintă o înaltă magistratură. Amintesc, în primul rând, rolul valorizator, de aşezare axiologică pe care îl are critica literară. Apoi, efectul de igienizare a spaţiului literar, mai ales, în condiţiile actuale, când apare şi multă maculatură. Principiul care conduce actul critic este cel al valorii estetice. Nu în ultimul rând, rolul criticii literare este de poziţionare a scriitorului într-un sistem de valori. Scrisul meu urmează o asemenea linie, nu neapărat în total consens cu trăsăturile zodiacale.
2. Las altora bucuria de a găsi afinităţi cu marii scriitori, dacă ele există. Prefer să rămân în modestia zodiei, retrăgându-mă puţin, înapoi ca racul, când vine vorba de a-ţi face tu singur relaţionarea cu marii scriitori. Nici nu ştiu dacă aceasta poate exista. Dacă este ceva de apreciat în zodia Rac, este această capacitate de retragere rapidă din faţa unor provocări care te-ar putea duce în ridicol.
3. Cum sunt uşor sceptic în privinţa „adevărului astrologic“, nu cred că între cei născuţi în aceeaşi zodie trebuie să existe neapărat asemănări, în afară de evidenţa… că s-au născut în aceeaşi zodie. Este greu să aleg un scriitor şi să caut anumite asemănări. Sau, mai exact, nu pot eu să evidenţiez aceste asemănări, printr-o analiză comparativă. Dar, poate că o vor face, cândva, „cetitorii cei în zodii“, care astăzi sunt mulţi şi se înmulţesc rapid. Pot, însă, să numesc câţiva scriitori/ oameni de cultură născuţi în aceeaşi zodie cu mine, în zodia Rac, a căror activitate literară/ operă o cunosc, despre cei mai mulţi am şi scris: Ion Pop, Dorin Tudoran, Dinu Flămând, Ion D. Sîrbu, Victor Iancu (estetician), Şerban Foarţă, Octavian Paler, Al. Ivasiuc, Ileana Oancea, Daniel Turcea, Maria-Luiza Cristescu, Adrian Păunescu, Daniel Dimitriu, Dan Verona, Aquilina Birăescu, Traian Liviu Birăescu, George Alboiu. Dincolo de reflexele zodiacale, poate că asemănările ţin de pasiunea şi dăruirea pentru literatură.