• Un sumar bogat şi divers ne oferă revista Scrisul românesc pe septembrie. Emoţionantă evocarea uneia dintre figurile mai puţin cunoscute ale exilului românesc, Roxana Eminescu, strănepoată de unchi a poetului naţional, tip de „cercetător răbdător şi curios, cu pasiuni afirmate încă din tinereţe şi urmărite cu tenacitate de-a lungul anilor, personalitate echilibrată, cu bună cunoaştere a spaţiului cultural natal şi al celui de adopţie“, aşa cum o defineşte Florea Firan.
Sub genericul Scrisori inedite. Scrisori necitite, este publicată o epistolă, din octombrie 1973, a lui Constantin Noica adresată lui Liviu Maliţa, în care primul avertizează patetic asupra primejdiei „lăutărismului“ în cultura românească. Referindu-se la Mircea Eliade, Noica întreabă retoric: „Cum este posibil ca singurul om de cultură umanistă realizat la nivel mondial, singurul care înfrânge astăzi lăutărismul românesc, (…) singurul care ar putea lua Premiul Nobel în cultură… să fie nesocotit în anii vieţii lui, până la a nu i se traduce în limba ţării sale nici cât i s-a tradus în polonă or cehă?“
Elena Ştefoi continuă savuroasele însemnări legate de misiunea sa diplomatică în Senegal (Trei ani şi patru luni în Africa de vest). Un subiect aparent arid, de automatisme administrative – acreditarea unui nou ambasador – capătă viaţă datorită farmecului cu care un codeier autentic ştie să surprindă firescul, cu inevitabila sa doză de umor în spatele faptului anost.
Prezenţa, în paginile unei reviste craiovene, a unuia din cei mai importanţi concetăţeni, Emil Boroghină, este un lucru firesc. Cu atât mai mult cu cât, acum, este consemnat cel mai recent premiu obţinut de celebrul om de teatru, pentru rolul Dante din spectacolul radiofonic Divina Comedie, acordat de Societatea Română de Radiodifuziune şi decernat în iulie 2022, în foaierul sălii mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Eseuri semnate de Emil Hurezeanu şi Andrei Codrescu, o proză de Adrian Cioroianu, poeme de Carmen Firan şi Dan Duţescu întregesc fericit sumarul unui număr incitant la lectură. (R.C.)