PANDEMIA ACUM

Pandemia acum. Cînd pregătim această ediţie a revistei pentru tipar, numărul de îmbolnăviri de Sars-Cov-2 din lume a trecut de 160 500 000, numărul de morţi din lume a depăşit 3 330 000. În ordine, cele mai lovite prin numărul de morţi sînt S.U.A., India, Brazilia, Mexic, Anglia, Italia, Rusia, Franţa. România se află, după numărul de îmbolnăviri oficial înregistrate, pe locul douăzeci şi nouă. Şi trece prin valul al treilea.

Pînă în acest moment, la noi au fost peste 1 070 000 de îmbolnăviri oficial înregistrate şi peste 29 000 de decese, de asemenea oficial înregistrate.

În plină pandemie, populaţia ţării a devenit, într-o bună parte, specialistă în ştiinţa medicală a vaccinurilor şi teoretizează de zor numai pericolele şi neajunsurile vaccinului anti-Sars-Cov-2, nu şi beneficiul lor evident. Oficialităţile fac eforturi eroice să cumpere vaccinuri şi se luptă cu antivacciniştii, inclusiv oferind premii pentru vaccinare. Consolarea pentru nivelul de educaţie sanitară pe care îl are populaţia este că nici în alte ţări nu e cu mult mai bine. Statele lumii inventează tot felul de „atracţii” şi „trucuri” pentru a mări numărul de vaccinaţi, de exemplu S.U.A. oferă premii – cum ar fi gogoşi tot anul – pentru cine binevoieşte a se vaccina.

Vestea bună este că la noi se anunţă relaxarea măsurilor de protecţie. (A.)

 

Din presa externă. Profesorul francez Jean-Gabriel Ganascia, preşedintele comitetului de etică de la CNRF, profesor la Universitatea Sorbona, trage un semnal de alarmă că, în Franţa, libertatea academică este ameninţată – şi anume, de către activiştii civici LGBT, care, spune el, au importat modelul nord-american al „culturii denunţului”. Situaţia este explicată succint, cu exemple. Profesorul francez precizează că, de la mişcări de cenzurare a unor acţiuni academice, activiştii au trecut mai nou la ameninţări. În Franţa, mai spune profesorul Jean-Gabriel Ganascia, libertatea academică este înscrisă în Constituţie. Vine-vine un nou dogmatism, peste toată Europa – iar noi abia am scăpat de unul… (R.V.)

 

Revista Spectator (nr. 1 din anul acesta; editor Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova), cu un sumar emoţionant pentru spectatorii care am fost şi care sperăm să redevenim cît de curînd, publică (în condiţii grafice de invidiat, cu fotografii din spectacole cu totul superbe) de toate, de la comentarii de carte (de pildă, este comentată Ultimele, adică volumul cu textele ultime ale lui I.D. Sîrbu, apărut anul trecut) la, fireşte, comentarii care ţin de lumea teatrului. Am citit, cu nostalgie, textul lui George Banu intitulat „Andrei Şerban – inteligenţa inimii“ şi cu speranţă interviul (realizat de Nicolae Coande) cu marele regizor, în care acesta admite că i-ar plăcea să colaboreze cu Teatrul din Craiova. Vorba aceea, să treacă odată pandemia, că pînă la Craiova nu e chiar pînă la capătul lumii… (M.V.)