Un soare blând şi o vreme caldă pentru începutul lui noiembrie au patronat manifestările prilejuite de Gala „Scriitorii Anului“, ediţia a şasea, care s-a desfăşurat la Iaşi în zilele de 4 şi 5 noiembrie. Organizatorii, Primăria Capitalei Moldovei, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iaşi, şi Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, au reuşit, în ciuda situaţiei neprielnice create de pandemie, să realizeze impecabil acest eveniment. Dacă anul trecut manifestările s-au derulat în bună parte on-line, de această dată, juriul, scriitorii nominalizaţi ca „Scriitori ai Lunii“ de-a lungul a 12 luni, precum şi alţi invitaţi au putut să fie prezenţi în persoană, cu câteva excepţii, la cele două evenimente principale ocazionate de întâlnirea de la Iaşi, şi anume: seara lecturilor publice de poezie de la Muzeul Municipal „Regina Maria“ şi marea Gală la care au fost prezentate nominalizările, iar la final a fost desemnat „Scriitorul Anului 2021“.
Directorii evenimentelor au fost scriitorii Gabriel Chifu şi Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi“, secondaţi, la recitalul poetic, cu discreţie şi eleganţă, de o gazdă atentă, dna director Aurica Ichim, manager al Muzeului „Regina Maria“.
Recitalul a prilejuit o etalare de stiluri poetice şi valoare literară; au citit din poezia lor Gabriel Chifu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Adrian Lesenciuc, Mihók Tamás, Andrei Novac, Marta Petreu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Călin Vlasie. Televiziunea cu circuit închis a permis prezenţa, în mai multe săli ale muzeului, a unui număr rezonabil de spectatori, iar evenimentul a fost, de asemenea, transmis în forma filmată. Astfel, mulţi iubitori de poezie s-au putut bucura de versurile unora dintre cei mai apreciaţi poeţi contemporani din toate promoţiile literare ale spaţiului cultural românesc.
În cea de-a doua zi a manifestărilor de la Iaşi, a avut loc reunirea juriului care a primit misiunea, recunoscută ca dificilă, de a stabili câştigătorul Marelui Premiu „Scriitorul Anului“. A fost doar punctul final al activităţii acestui juriu prestigios, întrucât membrii săi au lucrat un an întreg, stabilind lună de lună, din noiembrie 2020 până în octombrie 2021, după cum stipulează regulamentul, câte un „Scriitor al Lunii“. Dintre cei 12 aleşi, acelaşi juriu a trebuit acum să desemneze un câştigător.
Juriul, format din critici de anvergură din toate centrele culturale ale ţării, a avut şi în acest an o componenţă de elită: Nicolae Manolescu – preşedinte, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Irina Petraş, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu şi Mihai Zamfir.
Gala, transmisă în direct de TVR Iaşi, a avut loc în Sala Mozart a complexului comercial Palas, acesta fiind partener al Galei. Iar spaţiul generos a permis o participare relativ numeroasă, cu spectatorii plasaţi la distanţe rezonabile între ei, mulţi oameni de cultură ieşeni fiind prezenţi la eveniment. Amfitrionii evenimentului au fost cei doi directori ai festivalului şi criticul Mircea Mihăieş, ca reprezentant al juriului. Gala a fost deschisă de dl Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, cel care, din 2016, a patronat desfăşurarea acestor memorabile întâlniri. Domnia sa a amintit cu bucurie că, faţă de alte evenimente de anvergură, care au fost amânate ori anulate, manifestările „Scriitorul Lunii – Scriitorul Anului“ au continuat fără întrerupere şi în anii pandemiei.
A urmat, sub forma unei filmări realizate la Bucureşti, cuvântul introductiv al Preşedintelui Uniunii Scriitorilor şi al juriului Galei, academicianul Nicolae Manolescu. Au fost amintiţi apoi laureaţii ediţiilor precedente, aceştia fiind, în ordine, începând cu 2016, Mircea Mihăieş, Gabriel Chifu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameşteanu, Mihai Zamfir.
Apoi au fost invitaţi pe scenă, pentru a primi trofeele „Scriitorul Lunii“, cei 12 nominalizaţi. Fiecare dintre ei a beneficiat de câte o laudatio, rostită de unul dintre membrii juriului. Dintre aceştia, criticii literari Irina Petraş şi Ioan Holban au fost prezenţi sub forma unor materiale filmate. Rând pe rând au venit în faţa publicului, scriitorii: Mihaela Mancaş, nominalizată pentru volumul Metafora afectivităţii în poezia românească; George Volceanov, pentru volumul Întoarcerea la marele Will sau Reconsiderarea canonului shakespearian; Mihók Tamás, pentru activitatea de editor şi pentru volumul Biocharia. Ritual ecolatru; Andreea Răsuceanu, pentru romanul Vântul, duhul, suflarea; Mircea Anghelescu, pentru cariera sa didactică şi volumul Literatura în context, intervenţia profesorului fiind filmată; Nichita Danilov, pentru romanul Omul în eprubetă şi eseurile din De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în formă de conservă; Vida Gábor, pentru romanul Povestea unei bâlbâieli; Călin Vlasie, pentru volumul de poeme Micile întâmplări; Cristina Chevereşan, pentru volumul Mansardă la Veneţia; Marta Petreu, pentru volumul de istoria culturii româneşti Blaga, între legionari şi comunişti; Daniel Cristea-Enache, pentru volumul de critică Linia de contur II; Cornel Nistea, pentru proiectele literare de importanţă naţională organizate la Filiala Alba – Hunedoara.
Momentul cel mai aşteptat, anunţarea câştigătorului, l-a avut ca protagonist, din partea juriului, pe primul laureat al Galei, din 2016, Mircea Mihăieş. Acesta a invitat pe rând pe scenă doi laureaţi, care astfel au împărţit gloria de a fi Scriitorii Anului 2021: Marta Petreu şi Daniel Cristea-Enache. Hotărârea juriului a fost primită cu aplauze pentru ambii câştigători şi cu firească bucurie de cei doi autori ce au prezentat mulţumirile lor juriului şi publicului. Amândoi s-au referit şi la memoria părinţilor cărora le poartă o vie recunoştinţă.
După ceremonia de premiere, pe scena sălii au urcat membrii formaţiei muzicale Trei parale, care i-au delectat pe cei prezenţi cu un program de cântece tradiţionale din secolul XIX românesc.
Cea de-a şasea ediţie a Galei „Scriitorii Anului“ a fost un eveniment deosebit de reuşit şi o celebrare justificată a valorii literare.
10 Nov 2021