Cristian Gălăţanu
Golul mic rămas între găuri ridică ambarcaţiunea şi, astfel, puturăm vedea în larg mult mai bine. Ştiam asta pentru că o mai făcusem. Câteva bucăţi de lemn, tăiate din lemn masiv, puse pe lateralele ambarcaţiunii, special construite să reziste vânturilor din strâmtoarea pe care urmam să o trecem, ne protejau de valurile puternice ale oceanului. Mulţi o numesc Po(a)rta Atlantidiană, pentru că, la doar 150 de km după, întâlneşti faimoasa insulă a lui Atlas, cel care s-a revoltat împotriva zeilor. Nu am idee exact ce s-a întâmplat cu Atlas, nimeni nu are, de fapt, dar chiar şi aşa, se spune că, încă, ne ţine pe spatele lui – şi ne protejează de cer, de răutatea zeilor. Oricum, nu vă speriaţi, oamenii au încercat de mult timp să creeze legende pentru a părea măreţi în cărţile istoriei, pentru ca noi, cei de mai târziu, să-i vedem ca pe nişte civilizaţii cu puteri divine (chiar dacă poate nu erau, dovadă că şi primii oameni minţeau).
– Ezra, m-a strigat un om de lângă mine.
– Da, dragul meu prieten – şi i-am zâmbit, întorcându-mă spre el.
– Ne apropiem de strâmtoare. Ştii că, odată ce o trecem, o vom întâlni, nu? a continuat el.
– Desigur, nu am uitat nicio secundă, chiar dacă, poate, am aţipit puţin pe lemnul ăsta, oricum e prea tare ca să poţi dormi ca lumea pe el.
Îmi amintesc tonul vocii tatălui meu când mi-a spus apăsat, muşcând fiecare cuvânt, parcă de frică să nu uite unul: „Apele se ridică“, şi, iarăşi, „apele se ridică, fiule“.
S-a mişcat rapid, dar precaut, spre cârmă şi cu o mână a împins-o spre dreapta pentru a schimba direcţia ambarcaţiunii.
Vedeam că era destul de îngrijorat. Pe mine, totuşi, mai relaxat fiind, mă amuza îmbrăcămintea lui cam groasă, cu câteva piei de viţel pe el şi cu mâneci lungi, improvizate şi cu nişte pantaloni care-i ţineau părţile intime acoperite.
Însă, mare parte din hainele lui erau rupte, semn că erau mai vechi, făcute de cine ştie când.
Niciodată nu l-am întrebat care-i obârşia, de unde vine, de ce vine şi de ce a venit cu mine aici.
– Dar mie nu-mi era frică. Nu am simţit niciodată nici cel mai mic tremur pe pielea mea. Poate de asta simţeam că suntem oarecum prieteni, deşi atunci nu ne cunoşteam încă, hărăziţi să plecăm din satul nostru. Amândoi eram doar nişte puşti când am plecat.
După un timp, a adăugat întrebând:
– Ai uitat numele părinţilor tăi?
Apoi, după o scurtă pauză:
– Nu crezi că numele înseamnă destin?
– Ba da. Cred asta cu tărie, Ezra, altfel de ce crezi că aş mai fi venit cu tine?
– Nu ştiu, i-am răspuns amicului, întrebam şi eu…voiam să ştiu dacă ai aceeaşi părere ca a mea. Uneori mă întreb multe lucruri, lucruri pe care le iau din start ca întrebări anormale, pentru că-mi pare că sunt singurul care şi le pune. Ba chiar, speriat, mă trezesc deseori din vise în care mă găsesc nebun şi singur, hoinărind prin case goale, strigându-mi propriul meu nume la nesfârşit.
Un ecou se aude, totuşi, mereu ca un răspuns şi parcă îl simt aproape, ca şi cum l-aş cunoaşte, el fiind singurul care mă înţelege. Nu simţi şi tu la fel, uneori, Matei?
– Ba da, cred că şi eu simt la fel, deşi doar uneori, a răspuns Matei.
A continuat:
– Mai bine tac şi nu mai încerc să găsesc răspunsuri la întrebări la care ştiu că nu există oricum un răspuns.
Înainte ca Matei să pună următoarea întrebare, câteva valuri se loviră încet de ambarcaţiunea noastră şi ne zgâlţâiră puţin.
– Îţi aminteşti ce a spus tatăl tău, înainte să pleci din sat?
– Sigur că-mi amintesc, am răspuns eu, iar sunetele cuvintelor rostite de tatăl meu îmi sunară puternic în minte, pe când eram doar un puşti: „Atlantida e departe, departe mult de aici; pleacă de aici, din Africa, şi te-ndreaptă spre insula lui Atlas, acolo unde sălăşluieşte prima revoltă împotriva lui Dumnezeu.
Acolo vei găsi răspunsul tău la întrebarea sensului revoltei şi al adevărului. E un sens în toate, să ştii. Acolo vei afla sensul revoltei.“
– Da, aşa e, nu ştiu.
– Regreţi că am plecat din sat? a întrebat el după.
– Nu, niciodată. De fapt, nici nu văd de ce aş avea remuşcări în această privinţă. Nu era locul meu acolo. Oamenii pleacă de undeva când văd că nu le e locul acolo. Mi se pare normal, i-am spus.
– Şi mie, m-a aprobat el. Deşi, nu ştiu dacă am fost chiar atât de despărţit de oamenii din satul nostru. Până la urmă, eu am fost crescut de o familie înstărită de acolo, doar îţi aminteşti şi tu…nu ştiu nici măcar de ce am plecat, dacă stau să mă gândesc mai bine. Cred că voi afla când vom ajunge acolo.
– Vei afla sigur, i-am spus.
După puţin timp de gândire, într-o pauză pentru gândurile noastre, ale amândurora, ascultând doar valurile lovindu-se de scândurile de lemn ale ambarcaţiunii, tăcerea a fost spartă de unul dintre noi:
– De ce crezi că ne-au părăsit părinţii? a întrebat Matei.
Uram acest gând, să mă gândesc la trecut. Îmi provoca iritaţii. Iritaţii puternice. Totuşi, în ciuda dorinţei mele de a tăcea, i-am răspuns prietenului meu:
– Dar tu crezi că ne-au iubit o secundă? Suntem nişte primate, nu poţi să vezi? Du-te şi priveşte-te faţă în faţă cu ele, piele cu piele, mână cu mână, ochi cu ochi şi ai să vezi perfecta asemănare dintre noi şi ele. Nu ne diferenţiem cu nimic de o maimuţă. Şi maimuţa poate să ia un băţ, la fel ca noi, şi să rotească printre muşuroaie de furnici, chiar şi să le mănânce. Singura diferenţă dintre noi şi ele e că noi vorbim. Noi vorbim unul cu altul. Nimic mai mult însă. Fir-ar, nu aveam amândoi decât opt ani. Nu am simţit nimic, am încheiat eu tăios.
– Atunci de ce am plecat spre Atlantida? a continuat cu o altă întrebare prietenul meu, Matei.
– Pentru că noi nu aveam unde altundeva să mergem, nu aveam casă, nu mai avem părinţi, nu mai avem nimic. Poate am avut ceva, cândva, dar azi nu mai avem decât o plută. Şi ne mai avem unul pe altul. După atâta timp, eu te văd un frate al meu.
– Sentimentul e reciproc, a zis Matei.
Mi-am îndreptat iarăşi ochii spre Porţile Atlantidei, erau înguste, cu adevărat înguste, întocmai cum spuseseră bătrânii din sat. Mulţi cred că e posibil ca Atlantida nici să nu existe, ci e doar o legendă despre un oraş de demult, la fel ca multe altele. Ba chiar, se spune că aceste aşa numitele „porţi“, nici nu duc spre undeva anume. Cine ştie ce zănatic le-a dat acest nume.
Se spune că valurile Atlanticului ajung până la 15 metri înălţime în larg şi că, de aceea, nimeni nu a reuşit să traverseze vreodată întregul ocean, în afară de atlantiţi, cei cu putere de zei.
Cu adevărat mi se părea şi mie la fel. Dar îmi părea şi că valuri imense se iscau din ce în ce mai mari în spatele nostru, făcute probabil de cine ştie ce bestie enormă. Aşa ajungeam să plutim mai rapid pe apele Mediteranei, valurile ne împingeau cu viteză spre strâmtoare. Nu aveam ce face, nu puteam să oprim în niciun fel avansarea noastră, poate era destinul, ori nu. Mai bine am sta şi aştepta, să vedem ce se întâmplă.
– Da, a dat el din cap, aşa am observat şi eu.
Atunci am văzut strâmtoarea, priveliştea pe care nu aveam s-o uit vreodată şi pe care ştiam că aveam să mi-o amintesc de multe ori, până ce voi muri.