Jeff Koons şi pisica

Ciprian Vălcan

În lupta dintre civilizaţi şi barbari cîştigă, în mod inevitabil, barbarii. E una dintre puţinele constante ale istoriei umanităţii.

***

Cei care preţuiesc mai mult viaţa pe pămînt decît viaţa în ceruri vor fi mereu sclavii celor care preţuiesc mai mult viaţa în ceruri decît viaţa pe pămînt.

***

Sîntem obişnuiţi cu cărţile aruncate în foc, însă ele pot fi distruse şi altfel: după cucerirea Bagdadului, mongolii au aruncat un număr atît de mare de manuscrise în Tigru încît apele sale s-au înnegrit de cerneală…

***

O fetiţă află, ascultînd discuţiile bunicilor, că un vecin a murit în somn. Cînd mama ei se întoarce acasă, se grăbeşte să-i dea vestea: „Mamă, vecinul X. s-a culcat viu şi s-a trezit mort“…

***

Bătrînul postmodern e întotdeauna nefericit: se simte ca un fost star rock rămas fără groupies….

***

Bătrînul celor vechi se simţea senin şi împlinit fiindcă se ştia aproape de zei. Bătrînul de azi e acru şi mereu cuprins de panică – el ştie că e un simplu mecanism folosit îndelung ce va fi scos fără menajamente din uz.

***

Un fotbalist portughez, criticat pentru aroganţa lui monstruoasă, se apără spunînd că nu le poate fi pe plac tuturor atîta vreme cît „există oameni care nu-l plac nici măcar pe Dumnezeu“…

***

Oppiano Licario, personajul lui Lezama Lima, ştie pînă şi care e lungimea buzelor diavolului – 4, 444 de mile…

***

Bunul renume al meseriaşilor nemţi a ajuns pînă în Mexic: traficantul de droguri „El Chapo“ Guzman i-a declarat unui reporter că oamenii care au săpat tunelul ce i-a permis să evadeze pentru a doua oară dintr-o închisoare de maximă siguranţă au fost trimişi să înveţe cum se sapă tuneluri tocmai în Germania…

***

Musée de l’Homme de la Paris va fi redeschis, după lucrări care au durat şase ani şi au costat 90 de milioane de euro. Înţeleg că vizitatorii vor putea să vadă în colecţiile permanente mai multe cranii devenite celebre graţie descoperirilor paleontologilor. Însă cum pe mine acest domeniu mă interesează destul de puţin, mă consolez cu ideea că printre atîtea ţeste de barbari necunoscuţi se va afla, aşa cum aflu din Libération, şi craniul lui Descartes…

***

Mazarin despre Ludovic al XIV-lea : „Il y a en lui de quoi faire quatre rois et un honnête homme“.

***

Keyserling povesteşte că, în statul iezuiţilor din Paraguay, indienii duşi la spital refuzau să moară pînă cînd nu primeau permisiunea scrisă din partea călugărilor….

***

Bănuind că a fost înşelat, un bărbat de la Nisa, înnebunit de gelozie, i-a cerut iubitei telefonul mobil ca să-i poată verifica apelurile din ultimele zile. Văzînd că femeia refuză cu vehemenţă, i-a luat pisica, a stropit-o cu alcool, i-a dat foc şi a aruncat-o pe geam de la etajul 7. Pisica, avînd şapte vieţi, aşa cum spun legendele, a supravieţuit, dar a fost omorîtă de veterinarii ajunşi la faţa locului, care s-au gîndit să-i curme chinurile. Bărbatul a fost arestat şi riscă pînă la cinci ani de închisoare. Pe forumul din Le Monde, un cititor ceva mai sarcastic comentează : „Data viitoare, femeia va trebui să-şi cumpere o felină care să nu se lase aşa de uşor aruncată pe fereastră“….
Ieşind din casă, văd un bărbat în pijama, ţinînd într-o mînă o ţigară, iar în cealaltă mînă lesa în care se află o pisică. Încerc să mi-l imaginez pe bărbatul slinos din faţa blocului ţinînd în lesă un tigru…

***

Biciuieşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi! Inevitabilul îndemn al flagelantului.

***

Orice artist contemporan ar trebui să citească vieţile sfinţilor înainte de a-şi pregăti noua performance, căci de la aceşti vechi maeştri ar avea cu adevărat de învăţat.
Simion Stîlpnicul va face mereu mai multă impresie asupra publicului decît Sophie Calle…

***

Un performer care ar citi cu atenţie Patericul ar deveni în scurt timp cel mai mare artist contemporan. Ar fi singurul care ar şti să-l pună la treabă pînă şi pe Diavol.

***

Îmi pot închipui cu uşurinţă că Jeff Koons îşi va propune spre sfîrşitul vieţii să rivalizeze cu Sfîntul Antonie cel Mare, lăsîndu-se fotografiat îndelung în deşert. El nu va mai privi vechi postere cu Cicciolina, ci va medita la spusele lui Macarie Coptul…

***

Trecînd pe lîngă două pensionare ce stau de vorbă în faţa blocului, aflu că un curcan de la piaţa de animale costă 180 de lei. Asta înseamnă exact 40 de euro. Şi cum aseară am citit un articol despre salariile piloţilor de la Air France, mă amuz să calculez cîţi astfel de curcani timişoreni ar putea să cumpere un asemenea as al aviaţiei. Nu e prea greu de stabilit că un pilot care primeşte 20 000 de euro ar putea să adune în generosul său apartament parizian cîte 500 de curcani pe lună. Mi-i şi imaginez bătînd din aripi în apropierea fostului apartament al lui Sartre de pe rue Bonaparte….

***

Poporul i-a reproşat lui Cezar faptul că, în timpul jocurilor de circ, citea scrisori sau scria, fără să pară că se bucură de spectacol. Augustus, mai grijuliu cu umorile plebei, s-a arătat pasionat de jocuri, el dădea mereu semne că le urmăreşte cu mare plăcere. E greu de spus însă cît de sincer va fi fost, dacă ţinem seama de cîteva rînduri din Suetoniu : „Pregătea în scris chiar şi discuţiile particulare şi cele cu Livia, de teamă ca improvizaţia să nu-l facă să spună mai mult sau mai puţin decît trebuie“.

***

Vlăduţ, şapte ani: „O femeie cu barbă, cînd se pensionează, poate să-şi radă barba, nu-i aşa ?“.

***

Probabil că aceia care aşteaptă venirea supraomului îl vor confunda în cele din urmă cu omul din subterană.