a1

Toamna literară românească

Marta Petreu

          Două oraşe, Iaşiul şi Clujul, amîndouă candidînd pentru titlul de „oraş cultural european“, s au întrecut în această toamnă să găzduiască festivaluri literare internaţionale. La Festivalul Internaţional de Literatură şi Traduceri din Iaşi au fost 300 de invitaţi, la Festivalul Naţional de Literatură din Cluj, cam 100. Toamna literară românească a devenit bogată, celebrităţi ale literaturii universale au venit în România şi s au întîlnit cu cititorii, au avut dezbateri spectacol, scriitori români de toate dimensiunile şi vîrstele au apărut în faţa publicului şi au citit din opera lor. Iar vreme de mai multe zile, cantitatea de talent pe metru pătrat din aceste oraşe a devenit de o densitate de invidiat.
Cine cîştigă de pe urma acestor festivaluri de anvergură, dintre care cel de la Iaşi (organizat de Dan Lungu, Florin Lăzărescu şi Lucian Dan Teodorovici este, de departe, cel mai impresionant, dar nici acela de la Cluj nu este de lepădat, ci dimpotrivă)? Cîştigă literatura, care încearcă, în această lume asurzitoare, să şi recucerească locul important care i se cuvinte. Cîştigă populaţia, căreia festivalurile îi aduc aminte că pe lume există şi ceva mai înalt decît cultura de consum pe care o aruncă pe piaţă televiziunile ori decît romanul de gară. Cîştigă tinerii liceeni şi studenţi, care dintr odată au ocazia să primească în şcoala lor scriitori pe care altminteri îi ştiau din librărie sau, dimpotrivă, nu i ştiau deloc, de niciunde. Dacă literatura sau în general arta au o funcţie, atunci funcţia lor este de a participa la regenerarea permanentă şi cotidiană a umanului din om; căci omul nu este o fiinţă care îşi deţine atributele umane în mod spontan, ci una care trebuie să şi le reînveţe cu fiecare ins, cu fiecare generaţie, în fiecare zi. Funcţia artei, a literaturii în cazul de faţă, este de a participa la regenerarea, adică la generarea de zi cu zi, permanentă şi în fiecare individ, a trăsăturilor dobîndite ale speciei umane. Festivalurile literare de la noi din această toamnă au fost o minunată ofertă pe care scriitorii – de la Herta Müller, laureata Nobel, la ultimul debutant – au făcut o publicului.
Au fost deci două festivaluri grandioase, iar la vestul ţării, în chiar momentul cînd scriu aceste rînduri, urmează să se deschidă un al treilea, Festivalul Internaţional de Literatură Timişoara.